Uçak kazalarında artış!
2020 yılında havacılık kazalarında 299 kişinin öldüğü açıklandı. Bu sayı 2019 yılında 257’ydi. 2020’de her 3,7 milyon uçuşta bin ölümlü kaza yaşandı.

Hollandalı danışmanlık şirketi To70’in hazırladığı rapora göre, 2020 yılında sefer sayısı ile birlikte uçak kazaları da azaldı. Ancak uçak kazalarında ölenlerin sayısı 2019’a göre artış keydetti.
2020’de yolcu uçuşlarının büyük ölçüde azalmasıyla birlikte, 5’i ölümcül olmak üzere 40 kaza meydana geldi ve 299 ölümle sonuçlandı. 2019’da 8’i ölümcül 86 kaza meydana gelmiş ve 257 ölüm yaşanmıştı.
Ticari hava taşımacılığında büyük uçaklar için ölümcül kaza oranı, milyon uçuş başına 0.27 ölümlü kaza oldu. Bu, her 3,7 milyon uçuşta bir ölümlü kaza olduğu anlamına geliyor. 2020’deki ölümlü kaza oranı, son on yılın ortalamasına benziyor.
2017, her ikisi de bölgesel turboproplarda olmak üzere yalnızca iki ölümcül kazanın tarihi düşük olduğu ve yalnızca 13 kişinin hayatını kaybettiği olağanüstü bir yıl olmaya devam ediyor.
Rapordaki açıklamaya göre, 2020 için kaza oranı düşük kalırken, bazı kazaların etrafındaki koşullar endişe kaynağı. 2020 yılındaki beş ölümlü kazadan üçü ve ölümcül olmayan kazalardan birkaçı, pistin asfalt yüzeyini terk eden uçaklarla ilgili. Şubat ayındaki Pegasus kazası ve ağustos ayındaki Hindistan kazası şiddetli yağmurda meydana geldi. İkisi uçak da bildirildiğine göre güçlü bir arka rüzgârla iniş yaptı.
2020’de büyük yolcu uçaklarında en ölümlü kaza 8 Ocak’ta Ukrayna Havayolları uçağının İran’da füze ile düşürülmesi ile yaşandı. Bu elim kazada 176 kişi hayatını kaybetti. İkinci sırada ise 98 ölümle PIA uçağının düşmesi sonucu oluştu.
Geçen yıl ölümlü uçak kazaları istatistiğinde Pegasus Havayolları kazası da yer aldı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkan uçakta 3 yolcu hayatını kaybetmişti.
2020’nin sonunda Boeing 737 MAX yeniden hizmete girmeye başladı. Uzun zemine oturması ve uçabilirliği üzerindeki yoğun incelemesinin ardından, şu anda hizmette olan en kapsamlı test edilmiş uçaklardan biri.
To70’e göre, yolcunun tipe olan güvenini yeniden tesis etmek için yeterli olup olmadığı görülecek. FAA ve Boeing’deki organizasyon kültürünü çevreleyen sorunlar ve genel olarak, onay sürecinin bölümlerini üreticilere devretme sistemi halen aktif olarak tartışılmakta.